fredag, juli 02, 2010

Oljor - Den efterlängtade listan

Nu kommer den efterlängtade oljelistan. Jag har valt att skriva om oljor som jag själv har erfarenhet och som är lätta att få tag på.

Olja är bra för håret, på ett eller annat sätt, och framför allt då på att återfukta. Olja innehåller vitaminer och många olika bra fetter för både hår och hud.

När en olja är kallpressad innebär det att den utvinns i en låg temperatur vilket gör att mer vitaminer bevaras än under varmpressning. Alltså är kallpressade oljor bättre men också lite dyrare. När olivolja är kallpressad brukar det stå Virgin eller Jungfruolja på, står det ingenting är den förmodligen inte kallpressad.

Mandelolja
En ljusgul lätt olja som lätt tas upp av hår och hud. Jag har läst om många som använder den som hårolja och verkar nöjda. En allmänt bra olja för personer men inte specifika behov utan bara vill ha en olja som fungerar till det mesta. Finns att köpa på apotek, hälsobutiker och att beställa på . Hyffsat billig.

Jojobaolja (min favorit)
En ljusgul olja som absorberas snabbt. En vanlig ingrediens i hårprodukter. Hjälper extra bra om du har torr hårbotten, mjäll eller allmänt torrt hår. Oljan har solskyddsfaktor 4 (Jag använde den i mitt hår när jag var i Spanien). Massera in en droppe jojobaolja i nytvättat hår och det får extra lyster och glans, samtidigt som det skyddas och återfuktas. Finns att köpa i hälsobutiker eller att besälla på (billigast).

Avokadoolja
När den är kallpressad är den mörkgul olja som passar bättre till mörkt hår eftersom den kan färga av sig på en blondt hår. Solskyddsfaktor 2-3. Passar inte jättebra på huden eftersom den inte absorberar så lätt. En vanlig ingrediens i hårprodukter. Finns på och hälsobutiker.

Olivolja
En gulgrön olja som förr var oljan man alltid använda i håret. Är man riktigt blond bör man också vara lite försiktig med denna olja. Bra för torr hårbotten och för risig eller torrt hår. Ska fungera bra om du har ett sönderbehandlat hår som behöver vård. Olivoljan tar tid på sig att gå in i håret och passar därför bra i hårinpackningar eller att ha i över natten. Finns i vanliga livsmedelsbutiker. (Se till att du tar kallpressad).

Rapsolja
En ljus olja som lätt absorberas. Dess främsta starkhet är att den är mycket bra för torr hårbotten. Finns i livsmedelsbutiker.

Majsolja
En lätt ljusgul olja som är mjukgörade och skyddande för hud och hår. En bra olja om ditt hår lätt blir statiskt på vintern. Finns också i livsmedelsbutiker.

Kokosolja/kakosfett
Kokosolja är vitaktig och luktar svagt av kokos. Kokosfett är vitt och påminner lite om stearin som smälter snabbt. Kokosolja och kokosfett har visat sig vara riktigt bra för både hår och hud. Perfekt att ha i hårinpackningen. Smörj in hårbotten och hår över natten. Har personligen inte tesat kokosolja men blir riktigt nyfiken på att göra det nu när jag läst om den. Finns att köpa på .

Största delen av informationen finns att hitta på www.shenet.se, en mycket bra sida!

Om du saknar en olja eller undrar någonting - kommentera så ska jag hjälpa till!

6 kommentarer:

  1. alltså ska man smörja in även jojoba och olivoljan i hårbotten då?

    SvaraRadera
  2. Hasselnötsolja
    Valnötsolja
    Solrosolja
    Sesamolja
    Sojaolja
    Jordnötsolja
    Nyponfröolja
    äppelcidervinäger

    SvaraRadera
  3. vad använder duför hårprodukter just nu?:)
    snälla svara!:))

    SvaraRadera
  4. Solrosolja
    Sesamolja

    snälla skriv om dom två:)

    SvaraRadera
  5. Mandelolja finns att köpa i indiska o arabiska affärer för typ 20 spänn

    SvaraRadera