fredag, juni 26, 2009

Sommartips - naturliga solskyddsfaktorer

Eftersom solen står närmre oss under sommaren så sliter solens strålar desto mer på våra hår, därför är det extra viktigt att ta hand om håret under tider som dessa. Att göra en extra inpackning och andvända produkter med uv-filter, observera att dessa kan innehålla uttorkande alkoholer som sliter mer än det skyddar så var uppmärksam (se under rubriken "Var rädd om håret" i detta inlägg för mer info om uttorkande alkoholer).

Något inte så många känner till är att det faktiskt finns oljor med naturlig solskydds faktor. Ligger man på stranden en hel dag eller hemma på altanen och pressar är det ett utmärkt tillfälle att applicera lite olja i håret, samtidigt som oljan skyddar mot solen så bevarar den fukten och vårdar med sin näring. Det tråkiga med detta är att håret ser fruktansvärt fett ut, men ligger man hemma så kanske det är okej och ligger man på stranden så är det förmodligen inte som lägger märke till det eftersom håret ser blött ut, och det är ju inte speciellt konstigt på ett sådant ställe.

Vilka oljor gäller det?

Avokadoolja - en gulaktig, tjock, raffinerad (varmpressad) olja som oftast är luktlös eller har en svag doft av avodako. Förutom att den har ett visst solskydd och vårdar så sägs det att denna olja renar håret och lindrar irriterad hud. Finns att köpa på de större livsmedelsbutiker och i hälsobutiker.

Jojobaolja - en lätt olja som finns både kallpessad och raffinerad, kallpressade oljor innehåller mer näring eftersom det bevaras bättre i kyla. Jojobaoljan är andvänds för både hud och hår eftersom kroppen tar upp näringen mycket lätt. Förutom att den skyddar mot solen så är den mycket vårdande och speciellt bra för skadat hår, riktigt välvårdande balsam innehåller ofta jojobaolja. Är din hårbotten torr eller full med mjäll är så denna oljan att rekommendera. Finnas att köpa i hälsobutiker.

Sesamolja - finns både raffinerad (luktlös) och kallpressad (doftar svagt). Obsorberas ganska långsamt och är bra för irriterad och känslig hårbotten. Oljan återfuktar och skyddar mot yttre påfrestningar och därtill även uv-strålar. I en del livsmedels butiker säljs en sesamolja, till för asiatisk matlagning, denna är rostad och därför väldigt mörk och rekommenderas därav ej eftersom den kan lämna så missfärgningar efter sig, gå istället till en hälsobutik och fråga efter kallpressad för ett bättre resultat.



Ett extra sommartips:
Försök att dra ut på hårtvättarna så mycket du kan nu i sommar. Badar du mycket kan du gnugga lite lätt i hårbotten för att avlägsna fetter sen räcker det att du sköljer med kallt vatten (helst, eftersom varmt sliter aningen mer) för att bli av med ev. salt eller vattnets/havets oönskade rester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar