tisdag, februari 17, 2009

Så får du ditt hår att växa fortare

Håret växet i genomsnitt 1-2cm i månaden. Det finns inga mirakeltabletter som gör att håret växer 1dm i månaden men det finns en del knep man kan ta till.

Kosttillskott: Silica (friggs), hårkontroll och panto-3 är några av de tillskott i tablettform som finns att köpa på Shopping4net.

Friggs har tillverkat en produkt som de har döpt till Silica, efter ett mineral som kroppen behöver för att stärka upp hår, hud och naglar. Tabletterna är framställda av naturligt extrakt från åkerfräken, en av naturens silica-rikaste örter, de innehåller även öljäst och b-vitaminer som brukar bidra till att håret växer fortare och blir starkt. Innehåller 165st tabletter per burk, doseringen är 2st tabletter/2ggr per dag. Finns att köpa på ica och coop, möjligtvis Willys, har ej sett dem där men ska hålla utkik nästa gång. Kostar runt femtiolappen.

Hårkontroll är ett kosttillskott som liknar Friggs Silica till viss del. Den innehåller öljäst som första ingrediens och en mängd andra ingredienser i form av vitaminer, mineraler, aminosyror och spårämnen som ska hjälpa till att bygga upp hår, hur och naglar. Innehåller 120 tabletter och doseringen är 1 tablett morgon och kväll. Finns att köpa i hälsobutiker och kostar runt 150kr. (Denna skulle jag rekommendera eftersom jag märkte stor skillnad då jag använde dessa!)

Panto-3 är ett välkomponerat kosttillskott i form av tabletter som helst ska intas innan frukost. Det ska ge ökad blodcirkulation i hårbotten vilket resulterar att håret växer fortare. En biverkning är att man får en lätt rodnad i ansiktet men det är själva rodnaden som visar att tabletten fungerar. Finns att köpa i hälsobutiker och kostar ca 150kr för 120st tabletter och lite mer än 200kr för 192st tabletter, doseringen är 2st tabletter dagligen. Själv har jag bara hört positivt om dessa men har tyvärr inte provat dem själv än.
Edit 2010-10-13: Jag har ätit Panto-3 i några veckor nu och kan konstatera att mitt hår och även mina naglar växer fortare. Detta är den tablett jag skulle rekommendera till alla som vill att håret ska växa fortare och bli starkare. Två billiga och pålitliga sidor att beställa från är Shopping4net och .

Massage: Att massera hårbotten några minuter om dagen har visat sig sätta fart på hårväxten för många. Massagen ger ökad blodcirkulation vilket resulterar snabbare hårväxt. Själv brukar jag massera håret med en aloe vera gel, det ger ökad blodcirkulation samtidigt som aloe vera gelen är bra för en irriterad hårbotten.

Proteiner: Att äta mycket proteiner har i alla tider varit grundreceptet till ett starkare och friskare hår. Det är också viktigt att äta "rätt", ät mycket vitaminer, vitaminera prioriterar kroppen före håret så om du bara äter vitaminer så det räcker precis till kroppen så blir det inte mycket över till håret.

Solens vitaminer: Håret växer fortare på sommaren än på vintern, detta beror på att solens strålar innehåller vitaminer. Att vara ute mycket i solen, speciellt på sommaren då solen är närmare jorden, har visats sig ge resultat för många men tänk på att andänva solskyddskrämer för håret eftersom solen även torkar ut.

Var rädd om håret: All värmestyling (platttänger, hårfönar m.m.) sliter på håret rejält, om du nödvändigtvis ska använda dem så rekommenderar jag att köpa ett riktigt bra värmeskydd.
Vanliga shampon innehåller sulfater, det är dessa som göra att shampot löddrar och att håret blir rent, men dessa är väldigt uttorkade för håret och sliter mycket. Det finns sulfatfria shampon, på t.ex. Bellbox och hos de flesta frisörer, som innehåller tensider som fungerar nästa lika bra som sulfat-tensiderna skillnaden är att de inte löddrar lika bra och tvättar inte bort mineraloljor och en del silikoner som många produkter som vi har i håret innehåller men de är mycket mildare vilket gör att håret inte blir lika torrt och slitet.


Många stylingprodukter, speciellt hårsprayer, innehåller alkoholer och dessa är extremt uttorkade, exempel på dessa är: Alcohol denat., Denaturated alcohol, Isopropyl alcohol, SD alcohol och Etanol. (Observera att alkoholer som cetyl alcohol och stearyl alcohol är fettalkoholer och är mycket bra för håret).

Ett hår som är utsläppt slits mot stolsryggar, tröjor och allt det kommer när, detta resulterar att håret blir fortare slitet än om de skulle vara uppsatt. En del tofsar kan också slita på håret, använd gärna tofsar utan såndär stålsak på, finns att köpa på både kicks och ica m.m.
När håret är blött är det som ett vått papper, mycket känsligt och skadas lätt. Gnugga aldrig håret med handduken utan krama ur det försiktigt.

Tips för att slippa gå till frisören lika ofta:
 • Sluta upp med all värmestyling
 • Tvätta aldrig håret mer än varannan till var tredje dag
 • Var noga med vad du kletar in i håret, se upp för uttorkade alkoholer
 • Använda alltid balsam vid tvätt och inpackning minst en gång i veckan
 • Ha håret uppsatt
 • Var extra försiktigt när ditt hår är blött

70 kommentarer:

 1. fan va du e grym Ellen!! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag holler med.
   Jag klippte mig ofrivilligt kort och din blogg räddade mig.

   Radera
 2. de här tabletterna som gör att håret växer fortare, växer det fortare på andra korppsdelar med? och får man mer hårväxt på de ställena:P

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag åt tabbletterna i kanske 2 månader och mitt hår växde jätte mycket men på mig så växte det inte mer på andra ställen, bara på huvet. :)

   Radera
 3. Panto-3 påverkar mest hårväxten på huvudet men de andra tabletterna tror jag stilulerar hårväxten över hela kroppen men det kommer nog inte märkas så mycket där utan mest på huvudet eftersom det finns mest hår där :)

  SvaraRadera
 4. hej en fråga om ett annat inägg du har skrivit,om alkoholer i shampoo och balsam och inpackningar, kan du inte skriva några tips på olika shampon mm. som är bra för håret och inte har de dåliga alkoholerna i sig:)?

  SvaraRadera
 5. Vill bara säga att jag verkligen gillar din blogg!

  Jag har jätte dåligt hår nu och ska nog införskaffa silica, snål som jag är ;)
  märker man mycket skillnad? under vilken hylla ska man spana för att hitta denna fantastiska produkt som jag har missat hela livet? :D

  SvaraRadera
 6. hejsan!det är så att ja har haft långt hör i lång tid och sen får ja för mej att klippa av mej allt hår, iaf så är ja inte direkt nöjd med det och vill att mitt hår ska växa som tusan nu! det jag undrar är om tabletterna för att få håret att växa snabbare. har velat köpa det länge men är tveksam! många säger att detta verkligen inte funkar. har du provat och har det verkligen givit resultat? eller är det bara en myt som de säger?!
  tack i förväg!

  SvaraRadera
 7. jag äter hårkontroll just nu, och har snart käkat en karta.
  är det så att håret växer en aning snabbare av det?
  jag tycker själv att mitt hår inte växer alls, även ifall jag har medellångt hår. hoppas att Hårkontroll kommer hjälpa :) , men man ser ju oftast resultat efter 3-4 månader? men jag har tålamod.
  men iallafall, jag äter mycket bättre mat frukt och grönsaker nu än förr. har vi inte frukt hemma får jag smått panik eftersom jag bestämt mig att äta en eller två (minst) per dag
  tacksam för svar!
  pusshej <3

  SvaraRadera
 8. Hej ellen du är as grym!
  har en fråga det är så att jag vill börja äta hårkontrollstabletter nu om jag gör det kommer jag att märe resultat efter en månad är det så att håret verkligen växer mycket snabbare eller är det bara en myt? är verkligen desperat vill ha långt och vackert hår mitt hår är ickså afrikansk hår , funkar det på alla hårsorter eller bara på scandinaviskt hår? skulle vara jätte tacksam om du kunde besvara dessa frågor :D förresten är det något annat jga kan göra så att det växer snabbare som du inte har sagt i din blogg?
  Tacksam för svar :D

  SvaraRadera
 9. är wella shampoo och balsam bra eller inehåller dom farliga ämnensom sulfater:D?

  SvaraRadera
 10. Tack så mycket. detta har jag undrat över hela tiden! så finns det här. Det blir nog att köpa imon! Jag är jätte tacksam!:)

  SvaraRadera
 11. Jag klippte mig kort i somras och börja äta vitaminer mineraler för få fart på hårväxten och håret växte fort och jag trodde det va vitaminerna som gjorde det men som sagt det är solen och värmen som får hår växa fortare på sommaren för jag klippte mig kort nu i november och kan konstatera att håret växer i snigelfart nu så jag tror inte alls vitaminerna hade någon betydelse för hårväxten utan solen gjorde susen.

  SvaraRadera
 12. Hej!

  Tack för dessa tips. Ska köpa FriggsSilica och Hårkontroll snart. Undrar om jag kan använda dessa båda samtidigt eller är det farligt?
  Svara gärna snarast på email:nona_karlsson@hotmail.com.
  Otroligt tacksam för svar.
  MVH
  Patricia.

  SvaraRadera
 13. solskyddskrämer för håret, vad är det, och vart köper man det :P
  ?

  SvaraRadera
 14. hej din blogg är bra

  SvaraRadera
 15. Du för två veckor sen klippte jag det mesta av mitt hår och jag ångrar mig så mycket jag bryr mig för mycket om mitt hår och mitt hår va så slitet o äckligt att när jag drog mina händer i de kändes de som jag fick utslag på mina händer så jag fick spel o klippte halva mitt hår. mitt hår är mycket lenare nu men jag har tunt så har ingen volym i de har den tråkigaste håret man kan ha jag vill ha extremt tjockt hår o jätte långt jag undrar om du kan rekomendera vad för sorts schampo o balsam jag ska använda om jag kan ta hårkontroll. jag vill gärna känna mig vacker till sommar utan håret så är det kört. om man bara kunde trolla. vet du om det finns ngt schampo eller balsam som får håret att bli krylligt lockigt. jag behöver ett svar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en pina att läsa igenom din kommentar. Fyfan! säger jag bara. Lär dig stava och att använda grammatik, herregud. Människor idag...

   Radera
 16. Det var en väldigt bra text, nu har jag lärt mig en hel del! :)

  SvaraRadera
 17. var kan man köpa tabletterna och vad kostar det?

  SvaraRadera
 18. Hej!
  Jag undrar vilken av dessa produkter som du tror får håret att växa snabbast?
  Har precis klippt mig lite kortare och vill verkligen ha tillbaks mitt fina långa hår tills dess att sommarenär slut.
  Väldigt tacksam för svar!

  SvaraRadera
 19. tack så mycket! har precis köpt silica, ska testa det nu och sen ska jag tänka på dom andra sakerna, jag har klippt mig precis och jag ångrar mig väldigt mycket, så nu vill jag helst inte ha utsläppt, annars brukar jag platta det och jag vet inte vilket värmeskydd jag ska köpa, min fråga är vilket du tycker är bäst, om du ens andvänder det, skulle bli jätte glad om du kunde svara, sorry om det blev en lång kommentar! :D

  SvaraRadera
 20. Hej!
  Jag undrar om man kan äta silica och håtkontroll samtidigt? Är det farligt eller hindrar det hårväxten?
  Snälla, svara.

  SvaraRadera
 21. men finns de någon tips hur man kan göra så håret växer snabbare, finns de någon bra egen inpakning man kan göra för mitt hår är verkligen kattastof

  SvaraRadera
 22. Tack för grymma tips :D

  SvaraRadera
 23. hej :)
  det här var en jättebra blogg :) <33
  jag har ett prroblem med mitt hår, jag läste att du skrev att man skulle tvätta håret var tredje dag typ, och om man frågar en frisör så skulle han säga en gång i veckan. jag har tunt och ömtåligt hår, hårståna är så tunna och dom går lätt av :/ Mitt hår blir jätteflötigt på direkten efter två dagar så är det så flötigt att jag måste tvätta det på en gång. Jag själv tycker det är äckligt att gå runt med flötigt hår ! jag skulle aldrig göra det ! Vad ska jag göra så att det inte blir lika flötigt gämt?

  En annan sak också mitt hår växer sakta, jättesakta :/ jag masserar mitt hårbotten någon gång då och då och jag tar typ hårinpackning varje gång jag ducshar. Jag tycker om att sköta om mitt hår. Jag har massa kompisar i skolan som plattar sitt hår varje dag. jag plattar eller lockar alldrig mitt hår till en vanlig dag , det kan hända om jag ska på fest eller så jag gör något extra med det. Varför växer det typ alldrig?
  är det sant att om man äter mycket frukt så växer det förtare?
  Det var ett tag jag åt typ 4 frukter per dag för jag var alltid så hungrig i skolan. Efter några veckor blev mitt hår längre och starkare så det stämmer typ elr ? :D
  Det skulle vara jättesnällt om du svarade på mina frågor. MVH ida <33

  SvaraRadera
 24. Tack så mycket. Det här var ett mycket hjälpsamt inlägg med bra förslag.

  SvaraRadera
 25. Om man gör allt det här hur öång tid tar det ungefär föt håret att växa ca 1 dm?

  SvaraRadera
 26. jag behöver nt göra något med mitt hår (Y) det e typ as långt längre ner än rumpan typ (A);) HAHA

  SvaraRadera
 27. Hej hej

  jag använder Silicea kapslar Orginal , har använt dessa i tre månader nu och har märkt skillnad på hårets volym och styrka, men undrar om ni vet något som gör så att man får mer hår på sidorna. jag började med silicea på grund av att mina hårstrån längst fram är tunnare och vill få dessa starka vad skulle ni rekommendera för just detta problem ? ifall silicea inte skulle fungera?

  SvaraRadera
 28. Hej!ska köpa silicea!vill ha långt hår,tror oxo stenhårt på massagen och undvika för mycket stylingsprodukter TACK för tipsen!!!!!!

  SvaraRadera
 29. Grymma tips ju! klippte mig idag och mitt hår brukar växa så extremt långsamt :( får se om jag kan köpa nått ;)

  SvaraRadera
 30. hej jag heter lovisa jag undrar om håret växer snabbare på sommaren och finns det sätt att få de växa utan att man måste köpa tabletter och meddel?

  SvaraRadera
 31. Behöver man en sån här hårmassage-grej som man kan köpa på typ Edit för att massera håret eller kan man använda fingrarna bara? Tacksam för svar

  SvaraRadera
 32. Jag är 21 år och har börjat bli tunn hårig. Gick av väldigt mycket hår när jag borstade. Nu har jag har ätit hårform från life i bara fyra dagar och märker skillnad! Det kommer bara bort lite hår nu, som det gör för alla. Jag tog tre tabletter första dagarna, nu tar jag två per dag. Bäst!

  SvaraRadera
 33. håret uppsatt är inge vidare alls..
  Hästsvand ofta bidrar till slitage på håret och man kommer till slut att ha slitit på det så mycket att det till slut måste klippas av där hårsnodden suttit och nött. det fick då jag göra efter att ha ahft mycket uppsatt och mycket håruppsättningar, så samma sak med hårspännen

  SvaraRadera
 34. Finns Panto-3 att köpa i t.ex. Life butikerna?

  SvaraRadera
 35. HEJ
  Jag kan ge ett tipps på hur håret blir bådde starkare å växer fotare utan mann behöver äta något
  Ut nu medan nässlorna finns kvar, plocka dom med rötterna..Rötterna tar du bort tvättar dom kokar dom en kvart, sedan tar du varje dag å macerar in hårboten med rotvattnet---Du som har svart hår kan koka bladen, efter du tvättat håret , skölj men nässlevattnet , det sista du gör sölj inte ut , utan låt det tora så uta kamma i det.Det gör att hårstråna blir starkare, du tappar inga hår efter denna behandling, jag lovar
  lycka till ta ut å plocka , du kommer se skillnad efter ett tag, men klart vårens nässlor är ju bästa , men ta vara på detta tipps
  Lisbeth

  SvaraRadera
 36. är de någon speciell alovera?:)

  SvaraRadera
 37. Bra inlägg! Har alltid förkastat alla shampoon som inte löddrar. Tycker att dom är grymt jobbig att få ut i håret och det känns inte som att det blir rent liksom, men kanske borde tänka om här! har ett "olöddrande" shampoo just nu så!;D

  SvaraRadera
 38. Bara en liten anmärkning, solljus innehåller INTE vitaminer. Däremot så stimulerar solljuset (det skapas värmeenergi) produktionen av vitamin D i huden.

  SvaraRadera
 39. Hello all hairlovers. Här kommer några bra tips från mig. Har man långt hår som jag så slits det även på natten mot kudden. Då brukar jag fläta det och då nöts det mindre. Andra bra tips är se till att äta regelbundet, frossa i bär, frukt och grönsaker som är proppfulla med antioxidanter. Minst sju timmars sömn är viktigt. Motionera regelbundet och var ute i friska luften håret älskar syre och stressa inte. Älska ditt hår så älskar ditt hår dig tillbaka. Ha det gott och sköt om ditt hår och dig själv. Stor kram från mig, Ewa Carlström i Örnsköldsvik.

  SvaraRadera
 40. tack för tipset :D ska pröva!

  SvaraRadera
 41. denna blogg var super!
  tack för alla tips;)
  själv är jag otroligt tunnhårig,och kan behöva följa dessa bra tips!
  //shiny

  SvaraRadera
 42. Hej! Har du något tips på bra sulfatfria schampon? Hur vet man vilka av shampona på Bellbox som är sulfatfria..?
  Skulle vara så himla tacksam för svar

  Mvh

  SvaraRadera
 43. hejsan,jag har rätt tunnt hår,och jag har haft någorlunda långt innan, men sedan fick jag klippa av det när jag hade färgat från ljust till mörkt,och sedan skulle färga tillbaka igen till ljust...

  och jag försöker klippa toppar någorlunda ofta,sånt.men känns inte som att det växer ändå.jag dricker mycket vatten,som sägs att det ska vara bra.. och jag har det första tillskottstabletten hemma,men eftersom det är öljäst i undrar jag...går man upp i vikt eller något på det? har inte vågat använda det. sedan så vet jag själv att mitt hår växer mycket bättre när jag inte plattar det så mycket och sånt,uta har det mest uppsatt.

  men skulle vara glad om du visste svaret på detdär med öljästen.. eller om man håller sig i form ändå, även om man äter dom tabletterna:)

  SvaraRadera
 44. Hej! I det andra stycket, är det samma produkt du pratar om som i första stycket?

  Om man ska använda de här tabletterna, är det någon ålders gräns på? Hur gammal får man minst vara för att få använda detta? Är det på något vis "farligt" eller så om man tar tabletterna? Påverkar det negativt övrigt och allmänt? Dåligt för levern eller andra inre organ osv?
  VÄLDIGT tacksam för svar! Jätte fin och bra blogg föresten! :)

  SvaraRadera
 45. Hittade exakt samma inlägg på http://heidivuorelafitness.myshowroom.se/fa-ditt-har-att-vaxa-fortare/ som i din blogg.. Intressant. Frågan är vem det är som plagierar vem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ser att mitt inlägg är publicerat 17 feb 2009, och är redigerat 2010. Hennes är publicerat 2011 och är direkt kopierat från min blogg. Det hade varit okej om hon använt min blogg som referens, men att kopiera ett helt inlägg tycker jag är riktigt dåligt.
   Tack för informationen :)

   Radera
 46. jag har hört att man ska ha nedsläppt hår, för det sliter med uppsatt:o

  SvaraRadera
 47. Hej, min frisör, och andra, säger att man INTE ska ha håret uppsatt för mycket, då det sliter på håret med tofs. Dock är det bra att ha håret i en fläta istället!:) Ville bara säga det! :)
  Ciaao

  SvaraRadera
 48. Hej! Du skriver att solens strålar innehåller vitaminer. Det är inte sant. Däremot stimulerar solstrålarna kroppens egen produktion av D-vitamin. Men sol skadar håret och ökar risken för hudcancer. Är man rädd om sitt hår (och sin hälsa) ska man bara vara korta stunder i solen.

  SvaraRadera
 49. Hej!
  Jag har ätit Panto-3 i ungefär 10 dagar nu, och du skriver att om det "funkar" så får man en rodnad i ansiktet. Kan man även få finnar och sådana saker?
  Måste man äta Panto-3 i några veckor innan det börjar funka eller funkar det på engång?
  :)

  SvaraRadera
 50. Hej
  jag är 11 år och mitt hår blir ruffsigt varge dag medans andras hår inte är ruffsigt alls varför är det så?

  SvaraRadera
 51. Finns panto-3 i någon affär? så man slipper beställa?
  kan du svara i ett mail till malinbwang@hotmail.com eller i ett inlägg??

  SvaraRadera
 52. hej! har hört att aloe vera ska få håret att växa snabbare, stämmer detta??:)
  Att ha uppsatt hår sliter inte så värst mycket på håret om man använder skonsamma hårsnoddar och sådant..:p

  SvaraRadera
 53. Hej där! Jag var och klippte mig för några veckor sedan... När frisören frågade mig om jag brukar ha uppsatt hår blev jag lite förvånad på sätt och vis.. Jag har alltid uppsatt hår nästan (inte när jag sover/duschar).. Så visade hon mig att mitt hår hade gått av på grund av att jag alltid har det uppsatt. Och jag har en stor och mjuk hårsnodd.. Så att man ska ha håret uppsatt, det är väl relativt och beroende på vilken hårtyp

  SvaraRadera
 54. hej! jag har just klippt mig eftersom mitt hår var så otroligt slitet, tänkte att då växer håret snabbare. men insåg inte förens efter hur mycket ångest jag skulle få för det. gillar verkligen inte att ha kort hår längre. vilken av dessa tre är bäst och kan man ha alla tre samtidigt? gör det att det växer snabbare isåfall? hjälp mig! snälla!

  SvaraRadera
 55. Hejj, jag har ätit tabletterna i nästan 2 månader. Mitt hår har växt ganska mycket. Men det ända jobbiga är att man ska komma ihåg att ta dom för det e 3 stcken man ska ta. En morgonen, en mitt på dan och en på kvällen. Men dom funkar jätte bra på vissa och andra hjälper dom inte alls. Min kompis åt dom jätte länge och hennes hår växte inte alls. så det e att man så chansa pch se om håret växer eller inte. :)

  SvaraRadera
 56. Hej! Kan man äta alla dessa på samma gång?

  SvaraRadera
 57. Tack! Äntligen en bra blog som tar upp andra saker ochinte bara tableter(: jag har fått en hel del bra tips men jag vill inte äta en massa tableter,det känns fel på något sätt. Men mitt hår blir smutsigt bara effter en dag.så jag måste ducha varje dag men kommer håret bli mindre fort smutsigt om jag börjar använda dom här tipsen?
  Taksam för svar! (: mvh/s

  SvaraRadera
 58. Jag vill ju ha jätte långt hår :) så jag andvänder ricinolja som gör att håret växer 4-5 cm i månaden istället för 1-2cm, men om du ska andvända det måste du vara berädd på en utmaning, ricinolja är jätte kladdit och flötigt och man måste ta det tre gånger i veckan och ha i det i 40-50min innan man ska tvätta håret,och det kan vara lite svårt att få ut det ur håret....sen vill jag ochså få tjockare hår så då äter jag öljäst ♥ ett litet tips...

  SvaraRadera
 59. Hej! När man masserar i hårbotten varje dag, ska man använda vatten till eller bara med händerna utan vatten? :)

  SvaraRadera
 60. Någonting som verkligen fick mitt hår att växa är hairmax hårbottens aktivator. Finns att köpa här: http://www.hairmax.se/sv/artiklar/hairmax/harvard-skot-ditt-har/hairmax-harbottens-aktivator-59ml.html

  Superbra och billigt!

  SvaraRadera