söndag, februari 22, 2009

Så får du ett vackrare hår - sluta förstöra det!

Det finns mycket vi utsätter vårt hår för utan att kanske veta att det både torkar ut och skadar. Det som vi nog är minst medvetande om, som skadar, är dessa alkoholer som finns i stylingprodukter (och till och med i vissa balsam) som jag skrivit om tidigare: Alcohol denat., Denaturated alcohol, Isopropyl alcohol, SD alcohol och Etanol. (Observera att alkoholer som cetyl alcohol och stearyl alcohol är fettalkoholer och är mycket bra för håret). Att se upp för dessa är ett bra tips om ditt hår är torrt och slitet och även vara försiktig med shampoot som jag skrivit om tidigare.

Att gnugga med handduken i håret efter att man har tvättat det är något som skadar håret oerhört mycket. Håret är så mycket ömtåligare när det är blött och gnuggar man då så liksom river man sönder hårstråna och gör hårets ytskikt blir matt och dött.

För ett år sedan blekte jag hela mitt hår hemma, och det ångrade jag. Genom att bleka håret så ljusar man upp den färg man har på håret med hjälp av starka ämnen, många gånger ammoniak, detta är skadligt för både hår och hårbotten. Det är mycket uttorkade och gör att topparna klyvs mycket fortare än vad de skulle gjort utan den där blekningen. Likadant som när man peramanenter håret, håret blir torrt och slits därmed mycket snabbare. Är det så att du har blekt eller permanentar hår är det viktigt att du tar hand om det på rätt sätt genom att vara mycket försiktigt med shampoot och göra inpackning minst en gång i veckan.
Det som många inte vet om är att man kan färga håret ljust istället för att bleka det, det går inte att få ljusblont hår som i vissa ljus nästan ser vitt ut men det går att få håret gludblont. Skillnaden mellan att bleka håret och att färga det är stora, vid blekning så ljusas naturliga hårfärg och det går ej att återfå den med hjälp av avfärgningar utan det hår du blekt har blekts för alltid. När du färgar håret så läggs ett lager färg utanpå din naturliga hårfärg som antingen avlägsnas lite i taget vid tvätt eller så är den bestående. Men efter några månader kan färgen tappat sitt lyster och det kan var en bra idé att färga om det. Det kan vara svårt att veta om det är en hårblekning eller en hårfärgning du håller i handen om du står inne på ica, men läs noga på förpackningen, står det inget om blekning så är det antagligen en hårfärg men var extra uppmärksam eftersom hårfärger som ska färga håret ljusare kan innehålla svagt blekade ämnen men i så fall står detta på förpackningen.

Solens uv-strålar skadar också våra hår, speciellt på sommaren då solen står som närmast. Det finns olika krämer man kan köpa som skyddar håret mot dessa strålar. På vanliga livsmedels butiker finns en del men dessa innehåller till största del vatten så det bästa är att gå till en frisör eller en butik som har de dyrare produkterna. Dyrast är inte alltid bäst men i det här fallet så är det oftast så.

Värmestyling, så som plattång, hårblås och liknande, är, som jag tidigare nämnt, mycket skadligt. Det bästa vore om du lät bli men om du verkligen måste så bör du verkligen ha en värmeskyddande kräm som du också bör köpa hos en frisör eller butik med frisörprodukter precis som med de uv-skyddande krämerna.