torsdag, februari 19, 2009

Hur ofta ska jag tvätta mitt hår?

Detta är en vanligt fråga och man brukar få olika svar beroende på vem man frågar. Ska man gå på t.ex. Wellas eller Elvitals tv-reklamer så vill de att du tvättar håret varje dag, men som vi förstår så är det såklart för att tjäna pengar och jag skulle verkligen inte rekommendera att man tvättar håret med shampo varje dag eftersom det är, som jag skrivit tidigare, otroligt uttorkade och inte alls bra för håret.

Frågar man en frisör skulle han/hon antagligen säga att man egentligen bara ska tvätta håret en gång i veckan men att det går bra att tvätta håret ungefär var tredje dag. En frisör sa till mig en gång att, när jag tvättar håret, så räcker det att bara ta lite shampoo i hårbotten och massera lite och sedan skölja, shampoot rinner ut i topparna och gör att dessa också blir rena, tänk på det!


Om du, mot förmodan, väljer att tvätta håret med shampoo varje dag så köp ett schampoo hos en frisör och ett rejält balsam som innehåller bra ingredienser, tvätta inte håret utan att andvända balsam. Tänk på att krama ut håret innan du tar i balsamet, när håret är alldeles dyblött så är dess uppsugningsförmåga liksom mättad med vatten och kan inte ta åt sig ordentligt av näringen i balsamet. Ett bra tips, som fungerar bra för mig, är att antingen lämna kvar lite av balsamet i håret när du sköljer sista gången eller att du kramar in lite i topparna efter tvätten då håret förtfarande är fuktigt, detta gör att håret suger åt sig av näringen i balsamet under hela dagen.

Ett annat bra alternativ är att du köper ett sulfatfritt schampo (sulfate-free), sulfaterna är den tensid (rengöringsämnet) som löser upp ämnen som inte är vattenlösliga, men det finns tensider som inte torkar ut lika mycket men fungerar ungefär på samma sätt. Andvänder du ett sulfat-fritt schampo räcker det att du tvättat med ett vanligt schampo varannan vecka, det är nödvändligt för att lösa upp de silioner och mineraloljor som endast är lösliga med sulfater. Sulfat-fria schampon finns att köpa på t.ex. Bellbox och liknande affärer där hår de specifiserat sig för hår och kan även finnas på ica, man får leta sig fram bland
INCI-listorna, tycker man det är för jobbit kan man fråga sin frisör - en proffitionell frisör förstår precis vad du menar om du frågar efter ett sulfat-fritt schampo.

Länkar:
Tensider
Sulfater och andra tensidalternativ


Hur ska jag göra om jag vill gå från dagliga tvättar till att tvätta mer sällan?

Bara för att frisören är en frisör så behöver inte det betyda att han/hon har rätt. Du känner ditt hår bäst och du bestämmer hur du vill ha det, känner du att ditt hår klarar av shampotvättar varje dag och nu är nöjd med det så är det jätte bra. Känner du däremot att ditt hår gärna blir fett i hårbotten dagen efter shampootvätt men samtidigt så är det så torrt ute i topparna, då är det smart att, sakta men säker, dra ut på tvättarna. Ta på dig en mössa eller dölj det på något annat sätt om du tycker det är jobbigt med fett hår. När du går från att ha tvättat håret varje dag till att bara tvätta varannan så kommer det ta några veckor innan hårbotten ställer om sig. När den sedan gjort det, kan du dra ut på tvättarna mer och mer. Känn dig fram vilket som känns bäst för dig. Om du känner att håret känns aningen fett men vill ändå inte tvätta håret med shampoo förrän i morgon så går det jätte bra att skölja håret med vatten och massera hårbotten, detta löser nämligen upp många av de naturliga fetter som hårbotten producerar och du klarar dig en dag till utan shampoo. Försök att tvätta med shampoo så sällan du bara kan och glöm inte balsam (+ inpackning minst en gång i veckan), det mår ditt hår bäst av!