onsdag, februari 24, 2010

Att välja schampoo

Anna Jansson sa...
Jag har eeeen liten fråga som jag kom på när jag stod i duschen förut. haha. Du har ju skrivit om ämnen i shampoo som inte är bra för håret (som torkar ut det mm). och jag orkar inte riktigt läsa igenom alla grejer varje gång jag köper shampoo, så jag undrar helt enkelt...Är det något shampoo som jag inte borde köpa? Jag syftar mest på billigare shampoon som de i livsmedels-affärerna. :) Tacksam för svar!


Svar: Det är väldigt svårt att svaara på eftersom det är olika från hår till hår. Det bästa är att känna efter själv och sluta använda schampoon som man känner gör håret torrt. Men jag ska ge några tips. Ett schampoo som jag vet kan vara väldigt starkt för håret är Head and Showders, jag tror det beror på att det är ett mjällschampoo så har dom i något lite starkare som ska hjälpa med detta.

Schampoo som man köper hos frisören innehåller många gånger bättre ämnen än de billiga man kan köpa i livsmedelsaffärer, men tvättar man inte håret så ofta så spelar det inte så stor roll vad man har för schampoo, det är balsamet/hårinpackningen som är viktigast eftersom det är den som återfuktar och bevarar håret. Tvättar man däremot håret varje dag borde man köpa ett dyrare schampoo och det bästa är att fråga sin frisör eller någon i en proffetionell hårbutik.

För mer information om hårtvättar m.m. se detta inlägg: Hur ofta ska jag tvätta mitt hår?

tisdag, februari 23, 2010

Plattång eller hårfön?

Julia sa:
Jag har en fråga som jag verkligen behöver få svar på: Vad är värst för håret, att platta det eller att föna det? Det känns som jag plattar sönder mitt hår och försöker istället föna det mer eller mindre rakt.. Är det lika illa? Kram Julia

Jag svarar: Värme styling är aldrig bra för håret tyvärr, men som du förmodligen märkt så skadar plattången aningen mer eftersom den kommer i mycket närmre kontakt med håret och oftast är mycket hetare. Ett tips är att använda bra värmeskydd, det hjälper till att skydda och bevara hårets glans. (Se mitt produkttips här). Ett annat tips är att ha en plattång där det går att reglera värmen och då ha den på svag värme, resultatet blir inte riktigt lika bra men det är bättre för håret. Något som är annu snällare för håret är att använda en hårför som kan blåsa kall luft, det skadar nästan inget alls.

Lycka till!

fredag, februari 19, 2010

Vad vill ni?

Jag är väldigt nyfiken på vad ni läsare vill att jag skriver om. Ge gärna förslag! Ska jag vara mer personlig, vill ni ha fler produkttips eller saknar ni något speciellt? Vill ni se fler bilder under inläggen eller är min design tråkig? Jaa, jag vill åt alla era synpunkter för att kunna utveckla bloggen och göra er läsning mer underhållande/lärorik.

Kram på er!

söndag, februari 14, 2010

Hårproblem - TIPS!

Anonym sa...
Du för två veckor sen klippte jag det mesta av mitt hår och jag ångrar mig så mycket jag bryr mig för mycket om mitt hår och mitt hår va så slitet o äckligt att när jag drog mina händer i de kändes de som jag fick utslag på mina händer så jag fick spel o klippte halva mitt hår. mitt hår är mycket lenare nu men jag har tunt så har ingen volym i de har den tråkigaste håret man kan ha jag vill ha extremt tjockt hår o jätte långt jag undrar om du kan rekomendera vad för sorts schampo o balsam jag ska använda om jag kan ta hårkontroll. jag vill gärna känna mig vacker till sommar utan håret så är det kört. om man bara kunde trolla. vet du om det finns ngt schampo eller balsam som får håret att bli krylligt lockigt. jag behöver ett svar..


Svar: Jag mäste börja med att säga att det var en bra idé att klippa av ditt hår och det var så slitet som du beskrev, det slitet hår går aldrig att reparera utan ser bara tråkigt ut. Ett tips till dig är att börja äta hårtabletter så fort som möjligt och helst göra det i minst ett halvår så håret hinner få upp mycket näring. Det är även viktigt att äta mycket frukt och grönt, så håret får vitaminer, och även protein som finns i kött och ägg. Börjar du med detta nu så hinner håret bli mer glansigt och växa till sig fram till sommaren.

Jag har svårt för att rekommendera produkter eftersom det är väldigt olika från persom till person. Det bästa är att prova sig fram, känner man att håret känns trotts av ett visst schampoo ska man inte fortsätta att använda det trots att reklamen säger att det göra håret lent och fint. Tänk också på att inte tvätta håret oftare än var tredje dag, har man ett tunnt hår har man ofta tunna hårstrån och dessa ska man vara extra försiktig med. Vissa dagar räcker det att man sköljer håret med ljummet vatten och gnuggar försiktigt i hårbotten så försvinner lite utav det som gör att håret ser fett ut.

Du frågade även efter produkter som för håret lockigare. På senare år har det kommit en del sådana produkter. Det fungerar inte för alla men för en del, för mig fungerar det. Det finns många olika produkter så som schampoo, balsam, spray eller mousse bland annat. Vill man ha en budgetvariant så vet jag att sunsilk har en serie för detta. Vill man ha lite dyrare och bättre produkter kan man gå till en frisör eller en butik som t.ex. Bellbox och fråga någon som jobbar där. De kollar in ditt hår och hjälper dig att hitta det som passar dig bäst.

Lycka till!

Problem med mjäll? - Se hit!

marika sa...
jag skulle vilja ha tips om mjäll. vad är bästa kuren mot mjäll?


Svar: Huden i hårbotten förnyas hela tiden, hos vissa sker denna processen snabbare och gör att hudfjällen blir synliga och kallas då för mjäll. Nu på vintern, när det är kallt ute, blir ofta problemen värre eftersom hårbotten blir torrare. Det finns en del saker man kan göra för att minska problemen.
  • Återfukta hårbotten med t.ex. Aco's hårbottengel (har skrivit om denna i DETTA INLÄGG) och använd även balsam i hårbotten.
  • Byt shampoo och balsam ca en gång i månaden
  • Använd milda produkter. Sådana med lite eller ingen parfym alls. Barnschampo är oftast mildare, det använder jag ibland.
  • Undvik mousse, hårspray och andra liknande produkter, dessa torkar ut hårbotten och förvärrar problemen.
  • Att stressa mindre och sova ordentligt hjälper också hårbotten att lugna ner sig.

torsdag, februari 11, 2010

Torr hårbotten men fett hår - Tips

Anonym sa...
Hej.Jag har väldigt torr hårbotten men ändåså blir håret fett. hur funkar detta? :S tack.


Svar: Detta är något som är väldigt vanligt och har sin naturliga förklaring. Tvättar man håret ofta så börjar hårbotten producera mer fett eftersom den vill återfukta den torra hårbotten som uppstår vid tvätt. Förmodligen känner du att ditt hår känns äckligt och vill tvätta det ofta vilket leder till att hårbotten blir ännu torrare och inte hinner reparear sig. Mitt tips till dig är att försöka dra ut på hårtvättarna (skriver hur man gör detta inlägg) och kanske även prova Aco's hårbottengel som jag tipsat om här. Lycka till!

tisdag, februari 09, 2010

Ett starkare hår

I mitt inlägg Så får du ditt hår att växa fortare såg jag att jag fått en massa kommentarer som jag missat av någon konstig anledning och jag ska göra mitt bästa för att besvara allas frågor.

Den frågan som de flesta undrar över är om håret faktiskt växer fortare och hur lång tid det tar innan man märker resultat då man äter tabletter som ex. hårkontroll. Det är alltid svårt att besvara en sådan fråga eftersom det varierar mycket fran person till person. Är det så att man haft någon brist på någon av de tillskotten som finns i tabletterna så märks det ofta att håret växer lite fortare än vanligt, och det tar ca 2 månader innan man märker resultat.
När jag började äta tabletterna hoppades jag att mitt hår skulle växta ungefär 1 cm i veckan, men så blir det inte. Det kan växa fortare men framför allt så blir håret starkare och kommer i längden inte behöva klippas lika ofta. När jag åt hårkontroll märkte jag att håret växte lite lite fortare men framför allt så var det håret som växte ut mycket glansigare och starkare.


Det bästa tipset jag kan ge för att få håret att växa fortare är SOLEN. Det är något som hjälper bättre än tabletter. Så vi får hoppas att solens strålar kikar ner på oss och att det snart börjar bli vår och så småningom sommar så att våra hår börja växa.

lördag, februari 06, 2010

Hårförlängning - problem

Veronique sa...
Hej! Jag har sytt in löshår och nu börjar det tova sig under löshåret, där det är insytt... Hur gör jag för att få ut allt utan att förstöra löshåret?

Svar: Tyvärr kan jag inte mycket om löshår men jag kikade runt lite på internet och hittade svar på harforlangningstockholm.se. Där står det att det lättaste sättet är att ta hjälp av en vän. Det är viktigt med bra belysning. Var väldigt försiktig och sprätt långsamt upp stygnen. Håret kommer vara tovigt efteråt men blöt inte ner det innan du borstar ut, det kommer slita mer på håret.

torsdag, februari 04, 2010

Hårproblem

Anonym sa...
Hej, jag har färgat och blekt mitt hår väldigt mycket. Och nu vill jag ha tillbaka min naturliga hårfärg. Min riktiga hårfärg är ljusbrun tror jag. Just nu är mitt hår en väldigt konstig färg. Typ mörkblont och det är helt livlöst och matt. Det kan bero på att jag plattar varje dag, jag kan bara inte låta bli. Jag har ca 3 cm utväxt och jag vet inte vad jag ska göra. För om jag färgar det en sista gång så kanske håret blir ännu mer slitet och det vill jag inte... Jag har hållt på med balsammetoden i ca ett halvår men just nu använder jag SLS-fritt schampo.. visst håller du på med balsammetoden? Jag tänkte om du hade några tips?


Svar: Det låter som ditt hår är väldigt trött, och det behöver inte betyda att det är slitet. Mitt hetaste tips är att du ska göra hårinpackningar minst en gång i veckan, helst fler gånger så håret kan suga åt sig av all fukt. När jag känner att mitt hår är tröttare än vanligt så använder jag Garnier Pesopns-inpackningen med pärlemo och körsbär (har skrivit om den HÄR). Jag tycker du ska vänta med att färga håret tills det har fått mer fukt, vilket går fortare om du låter bli platttången. Om du inte kan låta bli den så är det viktigt att du använder värmeskydd.
Du frågade om jag håller på med balsammetoden och ja, det gör jag, till viss del. Ofta gör jag det under några veckor, men jag blir lätt nyfiken på nya produkter och vill testa allt så ibland använder jag "förbjudna" produkter under en tid. Balsammetoden är väldigt bra för hår som saknar fukt så du har kommit en bra bit på vägen om du hållt på så länge. Du kan hoppa över det SLS-fria schampot emellanåt och tvätta med enbart balsam - det gör att håret bevarar fukt bättre. Lycka till :)