tisdag, juni 30, 2009

Garnier Respons hårinpackning

Som jag många gånger påmint om så är det viktigt med håripackningar speciellt undersommaren, därför tänkte jag tipsa om min favorit - Garnier Respons inpackning med pärlemo och körsbär. Den innehåller bra ingredienser som tillför fukt utan att faktiskt tynga ner och eftersom den inte innehåller några direkta oljor så blir inte håret fett. (Har man ett mycket torrt hår kan det vara en bra idé att komplettera med oljeinpackning över natten en gång i veckan, har man mindre torrt så räcker det med en gång i månaden). Det enda dåliga med produkten är lukten men så fort håret torkat försvinner den.

Garnier respons inpackning, den rosa, finns att köpa hos de flesta livsmedelsaffärerna och kostar runt 45kr.
'

fredag, juni 26, 2009

Sommartips - naturliga solskyddsfaktorer

Eftersom solen står närmre oss under sommaren så sliter solens strålar desto mer på våra hår, därför är det extra viktigt att ta hand om håret under tider som dessa. Att göra en extra inpackning och andvända produkter med uv-filter, observera att dessa kan innehålla uttorkande alkoholer som sliter mer än det skyddar så var uppmärksam (se under rubriken "Var rädd om håret" i detta inlägg för mer info om uttorkande alkoholer).

Något inte så många känner till är att det faktiskt finns oljor med naturlig solskydds faktor. Ligger man på stranden en hel dag eller hemma på altanen och pressar är det ett utmärkt tillfälle att applicera lite olja i håret, samtidigt som oljan skyddar mot solen så bevarar den fukten och vårdar med sin näring. Det tråkiga med detta är att håret ser fruktansvärt fett ut, men ligger man hemma så kanske det är okej och ligger man på stranden så är det förmodligen inte som lägger märke till det eftersom håret ser blött ut, och det är ju inte speciellt konstigt på ett sådant ställe.

Vilka oljor gäller det?

Avokadoolja - en gulaktig, tjock, raffinerad (varmpressad) olja som oftast är luktlös eller har en svag doft av avodako. Förutom att den har ett visst solskydd och vårdar så sägs det att denna olja renar håret och lindrar irriterad hud. Finns att köpa på de större livsmedelsbutiker och i hälsobutiker.

Jojobaolja - en lätt olja som finns både kallpessad och raffinerad, kallpressade oljor innehåller mer näring eftersom det bevaras bättre i kyla. Jojobaoljan är andvänds för både hud och hår eftersom kroppen tar upp näringen mycket lätt. Förutom att den skyddar mot solen så är den mycket vårdande och speciellt bra för skadat hår, riktigt välvårdande balsam innehåller ofta jojobaolja. Är din hårbotten torr eller full med mjäll är så denna oljan att rekommendera. Finnas att köpa i hälsobutiker.

Sesamolja - finns både raffinerad (luktlös) och kallpressad (doftar svagt). Obsorberas ganska långsamt och är bra för irriterad och känslig hårbotten. Oljan återfuktar och skyddar mot yttre påfrestningar och därtill även uv-strålar. I en del livsmedels butiker säljs en sesamolja, till för asiatisk matlagning, denna är rostad och därför väldigt mörk och rekommenderas därav ej eftersom den kan lämna så missfärgningar efter sig, gå istället till en hälsobutik och fråga efter kallpressad för ett bättre resultat.



Ett extra sommartips:
Försök att dra ut på hårtvättarna så mycket du kan nu i sommar. Badar du mycket kan du gnugga lite lätt i hårbotten för att avlägsna fetter sen räcker det att du sköljer med kallt vatten (helst, eftersom varmt sliter aningen mer) för att bli av med ev. salt eller vattnets/havets oönskade rester.

söndag, juni 21, 2009

Svar på kommentarer !

Jag är hemsk ledsen att jag varit så seg men kommentarsfuktionerna har inte fungerat ordentligt men nu verkar allt vara i sin ordning.

"Malin sa:
hej, hur länge håller sig hårinapckningen
en vecka elr ?
tacksam för svar <3"


Svar: Jag antar att du undrar hur ofta du bör göra en inpackning. Visst hade det varit lätt om jag hade sagt att en gång i veckan skulle göra susen för alla hår men jag är rädd att jag skulle göra många besvikna om jag lovade något sådant.

Det är många faktorer som spelar in, styrkan i hårstråets
uppbyggnad skiljer sig från år till hår, en del hår är så starka att de räcker att man andvänder balsam i samband med tvätt sen behövs inget mer eftersom håret lätt blir fett, dessa hårstrån är ofta tjocka och raka. Sen finns det hår som aldrig kan se friskt och glansigt ut trots att man öser på med balsam och gör inapckningar varannan dag, det kan ofta bero på vitaminbrist, nedstämdhet eller sjukdom.

En annan faktor är hur mycket du värmestylar håret och hur ofta du tvättat det. Värmesyling gör i längden håret torrt och sprött i topparna och schampoo tröttar ut håret. Har du färgat eller blekt hår blir det också lätt torrt och trist efter ett tag. Ett skadat hår är utan glans med ojämnheter längst stråna och ett friskt hår har volym och glänser. Med inpackningar kan du hjälpa håret att hålla sig friskt längre och för att veta hur ofta det behövs så krävs det att du lär känna ditt hår och är uppmärksam på hur det mår, har du ett hår som känns trött och glanslöst behövs det förmodligen två hårinapckningar i veckan och att du drar ut på schampotvättarna och hoppar över att värmestyla och spraya vissa dagar för bästa resultat.


"Anonym sa:
de här tabletterna som gör att håret växer fortare, växer det fortare på andra kroppsdelar med? och får man mer hårväxt på de där ställena:P"


Svar: Panto-3 är speciellt framtagen för att stimulera hårväxter på huvudet men de andra tabletterna, som fungerar som kompletation i en varierad kost, specificerar sig inte för en speciell kroppsdel, eftersom de innehåller vitaminer och mineraler som kroppen är i behov av så kommer inte kroppen att börja producera mer hår än vad som är nödvändig. Folk som märker skillnad av dessa tabletter är ofta människor med brist på den innehållade näringen, brister blir mest märkbart på huvudhåret, huden och naglarna. Skulle det vara så att hårväxten blir rikligare på andra delar av kroppen så betyder det att din kropp mår bäst av det, men jag har aldrig hört talas om någon som fått oönskad behåring med hjälp av kosttillskott.


"Anonym sa:
hej en fråga om ett annat inlägg du har skrivit, om alkoholer i shampoo och balsam och inpackningar, kan du inte skriva några olika tips om shampoo som är bra för håret och inte har de dåliga alkoholerna i sig:)?"

Svar: De farliga alkoholerna finns framför allt i hårsprayer men förekommer ibland i shampoon, balsam och inpackningar. Jag har skrivit om alkoholerna i
detta inlägg längst ner. Förhoppningsvis kommer jag lägga upp recensioner inom en snar framtid där jag även kommer ge tips om vad du ska tänka på när du väljer produkter. Tills dess får ni lusläsa innehållsdeklarationer och testa er fram.


"
DenSannaSanningen sa:
Vill bara säga att jag verkligen gillar din blogg!

Jag har jätte dåligt hår och ska nog införskaffa silica, snål som jag är ;)
märker man mycket skillnad? undrar vilken hylla ska man spana in för att hitta denna fantastiska produkt som jag har missat hela livet? :D"

Svar: Vad roligt att du gillar bloggen, det gläder mig verkligen med sådana kommentarer! Nu till det egentliga svaret: Jag åt Friggs silica för ungefär ett halvår sedan och måste erkänna att jag inte märkte någon skillnad alls, men det kan berott på att jag, några månader tidigare, ätit hårkontroll och det kan ha mättat min brist på dessa vitaminer och mineraler d.v.s att min kropp egentligen inte behövde detta kosttillskott utan producerade redan ett starkt hår eller så berodde det på att hårkontroll faktiskt är bättre, men innehållsmässigt så skiljer sig dessa tabletter jättemycket ifrån varann. Är det så att du har en närsingsbrist på något av de innehållade ämnerna så kommer du med största sannolikhet märka skillnad. Hur lång tid det tar varierar men oftast behövs det i alla fall två månader.


Friggs silica brukar finnas bland alla vitamintillskott, maghjälpstabletter och diverse hälsoprylar som många gånger är placerade tillsammans med dietprodukter som Nutrelitte m.f.


Hoppas alla fått sina frågor besvarade! Har ni fler tips om vad ni vill veta mer om eller allmänna funderingar är det bara att kommentera på, jag ska försöka tillfredställa allas önskningar!

fredag, juni 19, 2009

Så minskar du ditt håravfall

Här om dagen färgade jag håret på min moster, vilket jag gjort ett antal gånger nu och alltid när vi sköljer ur färgen så har hon tappat mängder med hår, verkligen hur mycket som helst! Men nu den senaste gången reagerade jag på att hon inte tappade något hår alls, högt fem strån under hela sköljningen. Jag påpekade detta och då berättade hon att hon börjat äta zinktabletter eftersom doktorn sagt till henne att det är en vanlig brist hos oss här i Sverige. Så hon började äta sådana. Jag hade hört talas om att dessa skulle hjälpa mot håravfall - vilket visade sig vara helt sant! Så om du tappar mycket hår så är zinktabletter det jag vill rekommendera!

Zinktabletter ska även vara bra mot finnig hy, doktorer rekommenderar zink åt tonåringar som har problem med finnar under puberteten. Det sägs också fungera bra mot dålig andedräkt.

Zink är en mycket viktig antioxidant som är nödvändig för att vi ska vara friska och överleva. Naturligt zinkrika källor är bl.a. skaldjur, ostron, nötkött, solrosfrön, pumpakärnor, fullkorn och nötter.


Finns till mycket bra pris på Gymgrosissten.

lördag, juni 13, 2009

Istället för shampotvätt - Torrshampo

Du har kanske hört talas om torrshampo, det ser ur som en vanlig liten hårspray och är man inte så påläst ser man ingen skillnad. Faktum är att det inte är så stor skillnad på ett torrshampo och en hårspray om man ser till ingredienserna - det är samma uttorkade alkoholer i.

För dig som lätt får fet hår fram på kvällen eller för dig som vill sova längre och slippa tvättat håret varje morgon är torrshampo ett alternativ, spraya där håret är fett och grugga försiktigt in det pulverliknande "shampot". Det är inte på något sätt rengörande men det är uttorkade och motverkar därmed fet hårbotten. På marknaden finns många olika märken, de vanligaste finns att köpa på bl.a. Kicks, Åhlens och de större ica-butikerna.

Som i många andra fall så finns det en bungetvariant till torrshampo som dessutom inte skadar håret. Alternativet är att man tar lite maizena och guggar in där hårbotten känns fet och låter sitta i många minuter och borstar sedan ur det. Maizenan suger åt sig fettet och lämnar en renare hårboten efter sig.

Se tidigare inlägg:






tisdag, juni 09, 2009

För dig som inte orkar med lång väntetid för bästa resultat

Många gånger då jag vill få håret vacker så är jag mycket stressad, man vill få det fin NU! Faktum är att, i de flesta fall, är det en omöjlighet som t.ex. få håret att växa 10cm i månaden, att få tillbaka sin naturliga hårfärg, få fram sina lockar genom återfukting och, just det jag tänkte tipsa om idag, att ha i hårinpackningar.

För att en hårinapckning ska få full effekt behöver den sitta i minst 30 minuter oavsett vilken tud som står på förpackningen. Det tar tid för håret att ta upp all näring och fukt och det innebär att du måste ha tålamod för bästa resultat. Därför är mitt tips att fukta håret, strax innan du lägger dig, och applicera hårinpackningen och låt den verka över natten. Duscha sedan som vanligt på morgonen och du kommer att märka att ditt hår mår extra bra några dagar framöver.