lördag, mars 21, 2009

Dagens hårinpackning

Idag ville jag vara extra snäll mot mitt hår och valde att göra en hårinpackning med kokosmjölk som grundläggande ingrediens. Såhär, några timmar efteråt, känns håret fortfarande både mjukt och lent. Det enda negativa jag kan komma på är att håret fortfarande luktar kokos, men gillar man den lukten så är det inget att klaga på.

Jag blandade:
En halv burk kokosmjölk (det gräddiga överst i burken)
2 tsk kallpressad rapsolja
2 msk Garniers körsbär & pärlemo inpackning
1 msk 99% Aloe Vera gel
1 msk honung

Jag rörde ihop alltsammans och fördelade det jämt i handukstorkat men otvättat hår. Det blev mycket som skulle i håret på samma gång men det gick bra eftersom håret suger åt sig lite under tiden som man applicerar.

När jag fördelat allt så jämt som möjligt så drog jag en plastpåse över huvudet, och hängde en handuk runt axlarna eftersom kokosmjölken blir rinnigare ju varmare den blir. Med plastpåsen på huvudet blåste jag sedan med hårtorken på högsta värme tills jag kände att varmen spridit sig enda till hårbotten, så länge plastpåsen är mellan håret och hårtorken så torkar man inte ut håret, värmen blir istället något bra, gör så att inpackningen lättare går in i håret.

Jag lät inpackningen verka i ca 40min, egentligen ville jag ha i den längre men jag skulle iväg så jag hann inte, sedan duschade jag ut den som om håret varit otvättat, alltså med både shampoo och balsam. Anledningen till att jag fördelade inpackningen i otvättat hår var att eftersom kokosmjölken är såpass fet så skulle den bli svårt att avlägsna med bara vatten.

Resultat: Rent, lent, mjukt, inte alls lika torra toppar som vanligt.

måndag, mars 02, 2009

Visste du att...

... i normala fall har en människa mellan 80 000 och 160 000 på huvudet. Man brukar tappa mellan 75 och 100 hårstrån per dag.

...det bara är ca 85% av huvudhåren som växter medans de andra 15% är i så kallad vila. Under ca 3 - 6 år växer stråt och slutar sedan växa, då vilar hårsäcken i ungefär 3 månader och därefter faller hårstråt av och ett nytt strå börjar växa. Blir vårt hår tunnare så beror det på att fler hårsäckar än vanligt har gått i vila, detta kan bero på sjukdom eller andra påfrestningar, som t.ex. stress. Ju äldre vi blir desto färre hårsäckar jobbar samtidigt.